November 8, 2019

İngilizce, Avustralya’nın ulusal dilidir. Avustralyalılar çok sayıda dili konuşur ancak İngilizce konuşmak ve anlamak, Avustralya yaşamına tam olarak katılabilmenize yardımcı olur. İngilizce bilmezseniz, Avustralya Vatandaşlığını kazanmanız, hizmetlerden yararlanmanız, bağımsız bir yaşam sürdürmeniz zorlaşır.

İngilizce öğrenmek için, göçmenler ve bazı geçici vize türlerindeki adaylar, Adult Migrant English Program (AMEP)’e katılabilir.

Adult Migration English Program (AMEP) nedir?

AMEP, Avustralya Hükümeti’ne (Australian Government) bağlıdır ve hak sahibi göçmen ve mültecilere 510 saate kadar ücretsiz İngilizce dersi sağlar. Eğer, sürekli oturma izniniz varsa veya sizi hak sahibi yapacak geçici bir vize alırsanız, ve çok az veya hiç İngilizceniz yoksa, AMEP’den yararlanma hakkınız olabilir. 15 – 17 yaşları arasında olan bazı genç göçmenler de AMEP’e katılabilir.

Ders aldığınız AMEP sınıfında, İngilizce öğrenme becerinizi geliştirecek ve Avustralya toplumunu öğreneceksiniz. Avustralya’ya yeni gelen başkalarıyla tanışacak, yeni arkadaşlar edinebileceksiniz. Bütün bunlar, siz ve ailenizin Avustralya’ya başarılı bir şekilde yerleşmesine yardımcı olacaktır. Eğer Avustralya’da çalışmak istiyorsanız, İngilizce bilmek de çok önemlidir.

AMEP, yetkili bir hizmet sağlayıcısı tarafından sağlanır ve ana dili farklı olanlara İngilizce öğretme konusunda yetişmiş öğretmenlerce öğretilir.

Nasıl kayıt yaptırabilirim?

İngilizce dil derslerine AMEP aracılığıyla katılmak için, Avustralya’ya geldikten veya vizenizin geçerli olduğu tarihten ilk altı ay içinde, yetkili bir AMEP hizmet sağlayıcısına kaydolmanız gerekir. İngilizce derslerine de, Avustralya’ya geldikten veya vizenizin geçerli olduğu tarihten 12 ay içinde başlamalısınız.

AMEP aracılığıyla İngilizce öğrenmek için, Avustralya’ya geldiğiniz veya vizenizin geçerli olduğu tarihinden itibaren 5 yıl süreniz vardır. İhtiyacınıza bağlı olarak, ek ders alma hakkınız da olabilir.

Hizmet sağlayıcınız, ihtiyacınızı karşılayacak ve en iyi sonucu almanıza yardımcı olacak bir sınıf seçmenize yardımcı olacaktır. Öğreniminizi size en uygun zaman ve yerde sürdürebileceğiniz, farklı zaman ve yerlerde tam ve yarım zamanlı dersler vardır.

Ders türleri

AMEP hizmet sağlayıcısı, ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılamak için size iki tür dersten birini seçmeniz için yardımcı olacaktır:

  • İstihdam öncesi İngilizce türü – işyerinde işine yarayacak İngilizce öğrenmek veya bir alanda kalıcı ve daha uzun vadeli çalışmak amacıyla eğitim almak isteyenler için.
  • Sosyal İngilizce türü – yaşadıkları toplumda sosyal ilişkilerini geliştirmelerine yardımcı olması için başkalarıyla rahatça İngilizce konuşmayı, bağımsız yaşam sürdürmeyi amaçlayanlar için.

Daha fazla bilgi için

www.education.gov.au/amep

skilling@education.gov.au

www.education.gov.au/amep-information-otherlanguages

www.education.gov.au/adult-migrant-englishprogram-service-providers

www.amepdl.net.au

Avustralya Göç ve Eğitim Ajansı & IEA-A