October 14, 2020

Avustralya Vize Kotaları 2020-2021

2 Ekim 2020, salı akşamı açıklanan Federal Bütçe, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en önemli bütçe olarak değerlendirilirken, ağırlığın ulusal güvenlik, sosyal uyum ve ekonomik canlanmaya verildiği gözleniyor. Bütçede alınacak göçmen sayısı ve hangi kategorilere ağırlık verileceğine de işaret ediliyor. Bütçede, göçmen alımı konusunda ortaya çıkan konular şöyle özetlenebilir;

2020-2021 mali yılı için alınacak göçmen sayısı 160 000 olarak belirlendi. Toplam alınacak göçmen sayısında bir artış yok. Bütçede görülen en büyük değişiklik eş vizeleri konusunda. İyi haber; bir defaya mahsus olmak üzere, es vizesi için ayrılan kontenjan %160 oranında artırılarak, 72,300’e ulaştı. Bu sayının büyük bölümünü Avustralya içinden yapılmış ve henüz karar verilmemiş başvurular oluşturuyor.

Bütçede, çocuk veya anne baba vizeleri gibi diğer aile birleşimi vizeleri için 5,000 kişilik kontenjan ayrıldığı gözleniyor.

Bu çerçevede, geri kalan 88,700 kişilik kontenjan ise içinde vasıflı göçmenlik kategorilerinin de bulunduğu diğer vize kategorilerine bırakıldı. En önemli artışın “Global Talent”, Üstün Yetenek kategorisinde olduğu gözleniyor. Bu kategori için ayrılan kontenjan 3 kat artırılarak 15,000’e  çıkarıldı. İş ve yatırımcı vize kategorileri için ayrılan kontenjan 13,500. Üstün Yetenek vizesi, kendi alanlarında başarılı olan, özellikle yüksek teknoloji alanında girişimcilik için iyi fikirleri olanları kapsıyor. Bu iki vizenin yansıra işveren destekli göçmenlik vizelerinin de öncelikli değerlendirilecek vizeler olduğu gözleniyor

Bütçede bağımsız veya eyalet destekli vize türleri ya da kırsal kesim vizeleri konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Eyaletlere ayrılan kontenjanlarla ilgili henüz bilgi yok. Bütçe sonrası eyaletlerin yapacağı açıklamalar bekleniyor.

Mülteci vizelerine ayrılan kontenjan ise 13,750 olarak belirlendi

Bütçede olumlu diyebileceğimiz bir konu ise COVID nedeniyle zor durumda kalan geçici vize sahiplerine, vize başvuru ücretlerinin iadesini alma veya bir sonra ki vize başvurularında vize başvuru ücreti ödememe fırsatı tanınması.

Geçici çalışma vizesi, tatil ve çalışma vizeleri veya turist vizesi gibi geçici vizeleri olup COVID 19 nedeniyle ülkeye giriş yapamayanların bir sonra ki vize başvurularında vize başvuru ücreti alınmayacak veya vize ücretinin geri iadesi için başvuru yapabilecekler

Bütçede göçmenlere yönelik bir olumlu madde ise, Avustralya ya yeni gelen göçmenler için verilen, geldikleri ilk 5 yıl içinde almaları gereken, yaklaşık 500 saatlik ücretsiz İngilizce kursu konusunda ki sınırlamanın kaldırılmış olması. 500 saatlik İngilizce kursunun, İngilizceyi bilmeyen birinin İngilizce düzeyini, yaşamı yürütecek ve işe başlayacak düzeye getiremediği konusunda eleştiriler vardı. Bu değişiklikle birlikte, yeni gelen göçmenler, herhangi bir zaman diliminde sınırsız İngilizce kursuna gidebilecekler.

Ayrica Direktörümüz Kayıtlı göç danışmanı Feriha Güney, yeni açıklanan federal bütçenin eş ve nişan vizeleri için öngördüğü değişiklikleri SBS Türkçe Radyosu için değerlendirdi. Türkce söyleşiye bu linkten ulaşabilirsiniz. 

Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Kaynak: Feriha Güney MARN 0960690

International Education Agency Australia (IEA-A Pty Ltd)

Avustralya Göç Ajansı

[contact-form-7 id=”1811″ title=”Başvuru Formu”]

Avustralya Göç ve Eğitim Ajansı & IEA-A